eest-r. Topaas
Rekisteritunnus: VH14-060-0015
Rotu ja sukupuoli: Eestinhevosruuna
Syntymäaika ja -maa: 20.05.2005
Ikääntyminen: Reaaliaikainen, 18-vuotias
Kasvattaja: Tavatu Talu EVM
Tunnusmerkit: 144 cm, vkko, sma, pti
Koulutustaso: Helppo C/70 cm
Omistaja: Raudikkala VRL-00255

Topi on mukavan leppoisa ja omalla tavallaan huumorintajuinenkin poniruuna. Topilla ei ole yleensä kiire minnekään, paitsi illalla talliin, sillä siellä odottaa iltaruoka. Topi osaa olla myös hyvin omapäinen ja menee mielellään siitä, mistä aita on matalin. Toisaalta Topi myös uskoo, kun sille ei anneta vaihtoehtoja ja sen kanssa onkin syytä muistaa pysyä johdonmukaisena. Jos Topi saa kerran tehdä oman päänsä mukaan, se muistaa kyllä koettaa onneaan seuraavallakin kerralla ja taatusti entistä sitkeämmin.

Tarhassa Topi ei oikein viihdy yksin ja yrittääkin olla hurjan pahansisuisen näköisenä kun sen tarhakaveria tullaan noutamaan. Mitään pahaa Topi ei kenellekään tee, mutta luikahtaisi kyllä mielellään tilaisuuden tullen samalla portinavauksella mukaan. Laitumelle Topille täytyy jäädä ainakin yksi kaveri, jotta ruuna ei tule langoista yli, ali tai läpi. Tarhakavereitaan kohtaan Topi ei yleensä ole mitenkään kukkoileva, mitä nyt heinien jakelun yhteydessä varmistaa saavansa (vähintään) oman osuutensa. Yleensä Topi antaa kiltisti ottaa itsensä kiinni, varsinkin jos mukana on jotain pientä herkkua. Useimmiten poni suostuu tulemaan suosiolla myös ilman suupaloja, mutta on tätä otusta jouduttu pyydystämään myös pidemmän kaavan mukaan, kun leivänpala onkin unohtunut harjapakin viereen tallin käytävälle.

Topi on hoidettaessa kiltti, tai ehkä oikeammin jokseenkin välinpitämätön. Se lepuuttaa silmiä puolitangossa ja vaikuttaa uppoutuneen omiin ajatuksiinsa. Topi nostaa kaviot pyydettäessä, mutta antaa ensin hieman odotuttaa itseään. Satulavyötä kiristettäessä Topi on raukeasta olemuksestaan huolimatta hyvin hereillä ja pullistaa vastaan muka-huomaamattomasti siten, että edes siihen ensimmäiseen reikään osuminen on kovan työn ja tuskan takana. Satulavyön kireyttä kannattaakin tarkistaa useampaan otteeseen ennen selkään nousemista ja mielellään vielä selästäkin käsin. Suitsittaessa Topi käyttäytyy hyvin, kunhan leukakarvoista ei tule vahingossa nypittyä solkia kiinnitettäessä. Jos Topille kääntää selkänsä ja kiinnisitominen ei ole sille esteenä, on ahmatti välittömästi harjakopalla kaivelemassa herkkupalojen toivossa tai saattaapa ruuna joskus hamuilla hoitajansa taskujakin välipalan toivossa. Mikäli etsintä on tulokseton, voi Topi harmistuksissaan näykkäistä takin helmasta, joten sen ei saisi antaa harjoittaa kerjäämistä.

Ratsastettaessa Topi on suoraan sanottuna laiska ja saamaton, jos sitä ei todella laita töihin. Topi löntystelisi mielellään pitkänä pullapitkona omia teitään, ellei sitä ratsasta reippaasti eteen ja tee selväksi, että kulmatkin täytyy suorittaa kunnolla. Laukatessa Topi sentään hieman herää, mutta samalla ohjattavuus herkästi laskee samassa suhteessa, kuin vauhti kasvaa. Kun perustyöskentely on kunnossa alusta alkaen, on Topi lopputunnista usein huomattavasti kevyempi ja mukavampi ratsastaa. Topilla on kyllä mahdottoman pehmeät askellajit ja ihanan pyörivä keinutuolilaukka. Topin selässä onkin siinä mielessä varsin mukavaa istua ilman satulaa, mutta haastetta tuo tällöin ponin asenne: paljaalla selällä ratsastettaessa löytyy herkästi vähän vekkulimpi vaihde ja saattaa se kuuluisa pukkinappulakin löytyä.

Esteillä Topi innostuu ja tarmoa löytyy aivan uudella tavalla. Esteillä pitää muistaa ratsastaa loppuun asti, sillä muuten Topi mielellään kiertäisi viime tingassa koko komeuden. Topilla ei kuitenkaan ole tapana tehdä mitään ketteriä liukupysähdyksiä, vaan jos ratsastaja onnistuu viemään ponin esteelle asti, siitä tavallisesti mennään myös yli.

Maastossa Topi on rento ja itselleen ominaisella tavalla kiireetön. Se ei turhia ihmettele ja on tottunut myös normaaliin liikenteeseen. Jokainen vihreä ruohotupsu tosin vetää Topia magneetin lailla puoleensa ja rauhallisemmassa menossa Topin kanssa saakin jatkuvasti käydä tahtojen taistelua, kun se järkähtämättömästi painaa ohjille ylettyäkseen milloin mihinkin heinänkorteen tai pajunoksaan. Laukatessa Topin kanssa kannattaa pitää riittävästi turvaväliä muihin, sillä isommassa porukassa hurjastellessa takaosa tuntuu muuttuvan kummasti kevyemmäksi ja Topi haastaa ratsastajansa tasapainon ilottelemalla omituisilla loikilla.

Mikään "the ultimate" kilpaponi Topi ei taida olla, mutta menee viimeistään jonkin lupaavasti rapisevan pussin perässä varsin vaivattomasti traileriin. Topi matkustaa trailerissa ilman ongelmia, eikä sillä ole mikään hoppu päästä ulos niin kauan kuin heinää riittää. Yhteisiä kilpakokemuksia meillä ei vielä ole, mutta kerron mielelläni miten Topi kisoissa käyttäytyy, kunhan pääsemme kisakalenterimme korkkaamaan.


i. Tabu
eest, prt, 145 cm
ii. Tauri iii. Tahe
iie. Aire
ie. Viiu iei. Valgus
iee. Hiie
e. Opaalia
eest, rnvkko, 144 cm
ei. Orkaan eii. Orion
eie. Fuuria
ee. Illusia eei. Ivo
eee. Aasa
  • Ruunattu 2007, ei jälkeläisiä

Tapahtumakalenteri
Ajankohta Järjestäjä Tapahtumalaji Järjestö Taso/Luokka Toteutus Ratsastaja Tulokset
30.11.2015 (Suomi) Ventos ERJ-Cup ERJ 60 cm Tarina Helene 53/76
20.06.2015 (Suomi) Mallaspuro Koulukilpailu - Helppo C Tuotos (tuom. Lynn) Ninttu 2/6
12.08.2014 (Suomi) Starberry Estekilpailu ERJ 60 cm Tarina (tuom. gatinha) Ninttu 1/3

Tehtävänanto: "Hevosenhoitajasi nappasi kisapäivän aikana sinusta ja hevosestasi kuvan, joka päätyi Instagramiin. Millainen se oli ja millä hashtageilla sitä höystettiin? Osallistu omalla piirroksellasi tai itseottamallasi valokuvalla. Luokassa arvostellaan kuvan ja hashtagien muodostamaa kokonaisuutta; kuvan laadulla ei ole merkitystä sijoituksen kannalta."

Linkki kuvaan
#voittajan on #helppo #hymyillä

Tuomarin kommentti: Suloinen, itseensä tyytyväisen näköinen hevonen ja tilanteeseen hyvin sopivat hashtagit nostivat ratsukon kärkikahinoihin.

Tehtävänanto: "Kirjoita suorituksestanne aloittaen jokaisen sanan ratsun toisella kirjaimella."

Olin onnesta ovaalina otettuamme osaa ottelemaan osaamisestamme. Otus osoittautui odotettua omapäisemmäksi, oivalsi ohittaa okserin oikaisemalla ovelasti. Onnistuin otollisella ohjasotteella ojentamaan oikuttelijan, ollessani ottamaisillani osumaa oikeaan olkapäähän. Olipahan opettavaista osaltaan.

Tuomarin kommentti: "Kertomuksessa on selvä juoni ja se toimii hyvin. Osallituminen on myös ihailtavan pitkä tehtävänannon huomioon ottaen."


Terveydenhoito
Ajankohta Hoitotoimenpide Suorittaja
00.00.0000 - -
Ruokinta
Aamu klo. 07:00-08:00 Aamupäivä klo. 11:00 Iltapäivä klo. 15:00 Ilta klo. 20:00
Heinää1,5 kg Heinää1,5 kg Heinää1,5 kg Heinää1,5 kg
Mysli0,5 l - - Mysli0,5 l
Kivennäiset1 dl - - Kivennäiset1 dl

Loimitusohjeet

  • Loimitetaan sään mukaan, ei ole kylmänarka
  • Kesällä tarvittaessa ötökkäloimi
  • Suojat jalkoihin esteillä
  • Riimu jätetään tarhaan

Hoito-ohjeet

  • Kesällä pidetään köyhemmällä laitumella, taipuvainen lihoamaan ja riskinä mm. kaviokuume
  • Copyright © Raudikkala 2009-2024
  • Kaikki oikeudet pidätetään
  • All rights reserved

E-mail: talliposti@raudikkala.net
http://raudikkala.net